Pedodontia se ocupa cu tratamentul dentitiei temporare si a dentitiei mixte (cand pe arcada dentara sunt prezenti dinti temporari si dinti permanenti)..
Pedodontia se ocupa cu tratamentul dentitiei temporare si a dentitiei mixte (cand pe arcada dentara sunt prezenti dinti temporari si dinti permanenti). Un rol important il are monitorizarea dintilor temporari deoarece in cazul in care exista carii la dintii ,,de lapte’’ pot afecta ireversibil si dintii permanenti . In cazul dintilor permanenti imaturi (care nu si-au format complet radacina) se trateaza si se urmaresc radiologic pentru a constata incheierea apexificarii.
Traumatismele dentare la varstele copilariei sunt mai frecvente decat la adulti –astfel se colaboreaza cu parintii pentru a tine sub observatie evolutia sau involutia dintilor traumatizati (modificare de culoare, durere, mobilitatea dintilor).
Ca si afectiuni parodontale la copii –se mentioneaza: gingivita de eruptie( ca forma temporara de imbolnavire),gingivite datorate igienei precare sau datorate alergiilor;periodontita prepuberala-afecteaza dintii temporari,parodontita juvenila-afecteaza dintii permanenti.
O importanta cauza in aparitia coloratiilor pe dintii permanenti o reprezinta administrarea de antibiotic ( tetraciclina) in perioada copilariei (pana la 7 ani ). In functie de cantitatea de antibiotic ingerata coloratia poate fi mai estompata sau accentuata.
Fluoroza dentara este o tulburare de dezvoltare a smaltului dentar cauzata de expunerea timp indelungat la concentratii mari de fluor, in principal in primii 8 ani de viata, atunci cand dintii permanenti sunt in perioada de formare. Tratamentul difera in functie de gradul de afectare –microabraziune pana la fatete sau coroane dentare.
Igiena orala este foarte importanta inca din primul an de viata. Mama are un rol foarte important .Mama trebuie sa constientizeze faptul ca in functie de grija ei si obiceiurile dobandite de copil vor evolua spre bine/rau lucrurile. Cand copilul nu este inca la varsta la care sa se poata spala pe dinti, mama cu o compresa umezita poate sterge suprafetele gingiilor bebelusului. Ulterior dintii de lapte pot fi periati cu pasta de dinti special conceputa pentru copii.
Recomandari:
- nu aplicati miere sau alte zaharuri pe tetina pentru a ademeni copilul sa tina suzeta in gura
- nu dati lichide indulcite in biberon -mai ales peste noapte!!!
- limitati folosirea suzetei dupa 2 ani