PROTETICA DENTARA se refera la refacerea integritatii arcadelor dentare din punct de vedere functional , estetic si biologic.
Atunci cand ne pierdem dintii se produc modificari ale fizionomiei fetei, vorbirea este deficitara,iar masticatia ineficienta. Urmarile neprotezarii sunt:migrarea dintilor ramasi pe arcade,afectarea aparatului digestiv,facies imbatranit si nu in ultimul rand izolarea de societate.
Protezele ,dupa sprijinul pe care il au –pe dinti respectiv mucoasa orala-pot fi fixe sau mobile/ mobilizabile.
PUNTEA DENTARA este o constructie menita sa inlocuiasca dintii lipsa ,care se sprijina pe dintii vecini spatiului edentat. Aceasta punte se fixeaza prin cimentare pe bonturile dentare.Puntea dentara ofera eficienta masticatorie , fizionomica net superioara unei proteze mobile/mobilizabile. Functionalitatea este data si de faptul ca fortele masticatorii sunt dispersate pe toata suprafata lucrarii, astfel incat dintii limitanti bresei nu sunt supusi la forte excesive ce ii pot afecta.
O bresa edentata (spatiu fara dinti) neprotezata poate afecta pozitia dintilor vecini (se inclina spre spatiul edentat) sau a dintilor antagonisti (cei de pe maxilarul opus) prin migrarea lor in plan vertical cu sau fara proces alveolar.Daca s-a produs migrarea dintilor in plan vertical/ orizontal accentuata ,singura solutie este extractia dentara.
Alegerea tipului de punte dentara depinde de mai multi factori : locul , topografia , extinderea edentatiei, materialul ales,starea tesutului parodontal si nu in ultimul rand aspectul financiar.
Puntea dentara poate fi realizata si cand nu exista dinti stalpi naturali. In acest caz se recurge la puntea pe implanturi. Dupa perioada de osteointegrare (care dureaza intre 4-6 luni) se trece la faza urmatoare de protezare propriu-zisa.Din momentul inserarii implanturilor dentare pacientul trebuie sa mentina o igiena foarte buna si sa vina la control in mod repetat.In cazul in care pacientul nu se supune indicatiilor medicului (igiena precara, fumeaza) se poate inflama tesutul parodontal inconjurator si se poate ajunge la pierderea implanturilor.
MOBILA/MOBILIZABILA = reprezinta solutia protetica atunci cand cazul clinic nu poate fi rezolvat prin protezare fixa(edentatii extinse…). Realizarea acestor tipuri de proteze necesita mai multe faze. Este importanta colaborarea pacientului cu medicul pentru o adaptare mai usoara a protezei pe campul protetic. Fiecare pacient trebuie sa inteleaga ca proteza sta pe tesut moale (in special protezele totale).Trebuie constientizat ca mancarea trebuie taiata marunt si dispusa bilateral in gura . La inceput ,in primele zile dupa aplicarea protezei ,senzatia de ,,corp strain’’ va fi prezenta. De asemenea vor exista dificultati in pronuntarea unor cuvinte. Nu intrati in panica! Se poate remedia prin exersarea cititului cu voce tare . O alta senzatie va fi de salivatie abundenta. Cavitatea bucala percepe proteza ca pe un corp strain si prin saliva incearca sa-l indeparteze.In cateva zile salivatia va reveni la normal.
Protezele pot fi realizate din acrilat clasic sau elastic. Ca sisteme ce mentin protezele totale mai bine pe campul protetic sunt: magneti, capse, implanturi.
Protezele scheletate se confectioneaza atunci cand mai exista dinti restanti pe care putem sa-i acoperim cu lucrari dentare frezate special .
Igienizarea protezelor dupa fiecare masa este obligatorie!Periajul suprafetelor (interna si externa)se va face cu o periuta si sapun. Nu este indicat sa folositi pasta de dinti pentru ca poate deteriora suprafata protezei !
In cazul in care dupa o perioada de timp proteza ,,se largeste’’ prezentati-va la medic!