Odontoterapie
Cariile dentare – un pericol pentru sănătatea generală
Despre odontoterapie
Caria dentară este cauzată de o combinație de factori. Lipsa unei igiene orale corespunzătoare zilnice, dar și neefectuarea igienizărilor profesionale din cabinetul stomatologic, permit bacteriilor din cavitatea bucală să actioneze într-un sens distructiv asupra structurilor dure dentare (smalt, dentina, cement radicular).
Cariile dentare nu se vindecă de la sine. Nedepistate la timp și netratate, cariile evoluează afectând structura dinților naturali, putând duce și la pierderea acestora.
Ce este odontoterapia restauratoare?
Pentru că o carie dentară în stadiu incipient nu poate fi observată decât de medic, vizitele periodice la clinica stomatologică reprezintă singura modalitate de a preîntâmpina formarea de carii profunde.
Odontoterapia restauratorie înseamnă refacerea structurii și funcționalității dinților afectați de carii, dar și de fracturi, leziuni sau traumatisme dentare.
Lăsate netratate, cariile pot evolua rapid și pot afecta pulpa dentară și nervul, moment în care apare durerea. În aceste situații, se impune colaborarea interdisciplinară cu medicul specialist endodont, în vederea realizării tratamentului endodontic (instrumentarea canalului radicular) realizat de acesta.
Simptomele resimțite de către pacient în cazul prezenței cariei dentare, pot varia în funcție de suprafața afectată. Putem resimți sensibilitate dentară, dureri ușoare atunci când consumăm alimente dulci, reci sau calde, dureri spontane ascuțite sau durere accentuată continuă.
Pentru a trata caria, medicul specializat în odontoterapia restauratoare poate opta pentru mai multe tipuri de tratament.
Obturația fizionomică (plomba)
Obturația fizionomică reprezintă cea mai comună metodă de reabilitare a unui dinte cariat. Medicul stomatolog va curăța zona unde s-a instalat caria prin înlăturarea țesuturilor afectate și va umple spațiul cu un compozit biocompatibil, care va reda funcționalitatea dintelui. Deseori, aceasta manoperă se realizează sub magnificație (lupe dentare) sau prin utilizarea microscopului. În acest mod, i se permite medicului specializat în odontoterapie restauratorie, să observe cu o precizie foarte mare suprafața afectată de carie, pentru a aprecia corect extinderea și profunzimea acesteia.
În cazul reabilitărilor orale pe dinții frontali, pentru a păstra estetica zâmbetului, compozitul va avea o culoare apropiată de cea a dintelui natural.
Atunci când vorbim de fisuri sau fracturi ale smalțului, dacă fragmentul dentar este de mici dimensiuni, tratamentul constă în finisarea marginilor și/sau completarea acestora cu material compozit.
Dacă fragmentul fisurat sau rupt este mai mare, cu expunere a dentinei, medicul specialist în odontoterapie va recomanda un tratament medicamentos pentru refacerea plăgii și o etapă de restaurare coronară.
Situația se complică în cazul fracturilor radiculare (ale rădăcinii dintelui) sau a fracturilor alveolare, fiind, din nou, nevoie mai întâi de tratamente endodontice, sau de interventia specialistului în chirurgie orala. Potrivit specialiștilor, dinții cu fracturi radiculare pot fi rareori salvați.
Ca și în cazul altor specialități ale medicinei dentare, și în cazul odontoterapiei restauratoare, noile tehnologii îi ajută pe pacienți să aibă o experiență confortabilă în timpul tratamentului odontologic.
Oferim servicii de stomatologie generala, protetica dentara, chirurgie orala, implantologie, profilaxie si tratament endodontic pentru intreaga familie.
Zâmbetul tău reprezintă o investiție pentru toată viața și este foarte important ca alegerea făcută să fie cea mai potrivită pentru tine.
În curând va fi disponibilă lista de prețuri pentru departamentul Odontoterapie.
Program Clinică
-
Luni - Vineri
10:00 - 20:00 -
Sâmbătă
Închis -
Duminică
Închis
Suntem aici pentru tine!
Vă rugăm să nu ezitați să contactați personalul nostru prietenos de la recepție pentru orice întrebare generală sau medicală.