Periajul dentar trebuie instituit de la varste fragede,astfel incat copilul sa perceapa igienizarea dintilor ca pe o obligatie zilnica fara de care nu se poate dispensa.
Tartrul dentar reprezinta un complex format din substante organice si minerale ce adera de suprafetele dintilor, lucrarilor dentare,aparatelor ortodontice,implanturilor, piercing-urilor. Tartrul se formeaza pe structurile placii bacteriene preexistente, care sufera un proces de mineralizare. Acest proces incepe din prima zi de depunere a placii bacteriene. Ritmul de formare a tartrului dentar depinde de:localizarea dintelui, variatiile individuale de flux salivar, tipul alimentatiei, frecventa periajului. Prezenta tartrului reprezinta un factor important in producerea bolii parodontale (gingivite, parodontopatii).
Pentru a impiedica aparitia afectiunilor parodontale este necesar detartrajul o data la 6 luni. Detartrajul se realizeaza cu instrumente speciale –manual si mecanic (ultrasonic) si are ca scop indepartarea tartrului supra si subgingival. Dupa aceasta etapa se trece la periajul profesional utilizand paste speciale.
Sedinta de profilaxie se incheie cu aplicarea pe dinti a unui jet de apa,aer si bicarbonat de sodium ceea ce se numeste air flow. Acesta indeparteaza restul de placa bacteriana si tartrul din locurile greu accesibile. Air flow-il are efect si de masaj gingival-benefic pentru stimularea circulatiei sanguine la nivelul gingiei.
Unul dintre cei mai importanti factori de protectie anti-carie o reprezinta periajul dintilor care trebuie sa fie obligatoriu de minimum doua ori pe zi (dimineata si seara).Apa de gura este si ea utila dupa periajul dentar prin clatiri energice .
In cabinetul dentar se pot aplica diferite substante pe dinti – geluri/ lacuri care au rolul de a stimula remineralizarea suprafetei dentare cu continut crescut de fluor. Fluorizarile se pot efectua atat in cabinetul dentar , cat si acasa.
Sigilarile profilactice s-au dovedit eficiente la copii impotriva cariilor in fosete si santuri. Aceste sigilari sunt manopere neinvazive care constau in periajul suprafetei dentare interesate si aplicarea unui material specific in santuri /fosete. Materialul utilizat poate fi compozit sau ciment ionomer de sticla.
O importanta deosebita o are periajul si monitorizarea atenta pe toata perioada purtarii unui aparat ortodontic. Datorita multiplelor zone retentive ale aparatelor, sansele ca dintii sa fie afectati de carii-cresc.