Tratamentul endodontic (de canal) necesita mai multe sedinte si urmareste dezinfectarea si obturarea canalele dintelui bolnav.
Dintele in interior contine un spatiu ocupat de vase si nervi ce alcatuiesc asa numita ,,pulpa dentara’’.Cand pulpa dentara se inflameaza ireversibil (carii profunde, traumatisme, etc),este indicata curatarea,largirea , dezinfectarea si umplerea spatiului endodontic cu un material special (gutaperca).
Dupa ce pacientul a fost informat de diagnostic si planul de tratament ,se apeleaza la o anestezie locala pentru a inlatura durerea din timpul extirparii vitale. Indepartarea pulpei si largirea canalelor se face cu instrumentar manual sau mecanic. Intre sedintele de tratament se vor aplica diferite pansamente ce au ca scop dezinfectarea canalelor radiculare. Cand simtomatologia a disparut , se trece la urmatoarea etapa ce presupune obturarea canalelor cu un material specific.
Exista situatii in care distructiia dintelui este mare, iar dupa obturarea canalului se prepara pentru o reconstituire corono-radiculara (rcr) ce va fi acoperit de o coroana de invelis. Abia in momentul in care dintele tratat este functional (folosit in masticatie) se considera incheiat tratamentul acestuia.
Pentru succesul tratamentului este foarte important ca pacientul sa se prezinte la timp la programari. Chiar daca nu mai exista durere, trebuie continuat tratamentul de canal pana la finalizare.
Un dinte devital isi va modifica culoarea in timp, diferenta fata de dintii vecini devenind mai evidenta. Pentru a remedia acest aspect sunt solutii specifice pentru albiri interne ale dintilor tratati endodontic.
In cazul in care pacientul nu se prezinta la medic, simptomatologia se poate accentua , infectia unui dinte producand boala de focar –ce are riscuri majore in unele afectiuni generale ( in special la cardiaci).