Parodontologia este ramura stomatologiei care se ocupa cu sanatatea tesuturilor care sustin dintele in alveola.
Un dinte sanatos se poate pierde in cazul in care tesuturile inconjuratoare lui nu sunt sanatoase(gingie, osul de sustinere, ligamentele parodontale)
Afectarea parodontiului marginal incepe cu formarea placii bacteriene pe suprafata dintilor. Aceasta , daca nu este indepartata prin periaj se transforma in tartru. In acest stadiu se recomanda detartraj pentru a curata eficient depozitele de tartru supra si subgingival. In cazul in care nu se realizeaza igienizarea, tartrul afecteaza progresiv sanatatea tesutului parodontal , astfel: gingia este inflamata si se produc gingivitele sau ligamentele/osul ce inconjoara dintele sunt afectate si duc la mobilitatea dintelui pana la pierderea de pe arcada.
Semnele de inflamatie in boala parodontala sunt:
Modificari de culoare, aspect, consistenta si volum ale gingiei
Dintre factorii favorizanti bolii parodontale amintim: tartrul , fumatul, stresul , unele boli (diabet,boli de sange,carente de vitamine). Bolile generale modifica initierea si evolutia bolii, raspunsul la tratament si recidivele dupa instituirea acestuia.
Parodontita , in functie de suprafata afectata, poate fi localizata(la un grup dentar) sau generalizata (la toti dintii).
Gingivita poate aparea in anumite stari fiziologice:pubertate,din cursul ciclului menstrual,in sarcina , menopauza.
Tratamentul gingivitelor si parodontopatiilor marginale consta in igienizare (detartraj),tratament medicamentos antimicrobian , suprimarea chirurgicala a pungilor parodontale( daca este cazul), imobilizarea dintilor parodontotici,tratament de mentinere a rezultatelor obtinute postchirurgical.
Imobilizarea dentara este o metoda de reabilitare ocluzala si parodontala , prin care un dinte/grup de dinti mobili , se fixeaza la dintii vecini sanatosi . Si dupa imobilizarea dintilor, pacientul trebuie sa constientizeze importanta igienei cavitatii orale.