Vizita la medicul ortodont! Cei mai multi copii cu varsta peste 6-7 ani, dar chiar si mai mici au nevoie de tratament ortodontic. Datele reclama chiar procente de peste 70-80%.

De cele mai multe ori, daca pacientul este surprins la inceputul instalarii unei anomalii tratamentul se poate reduce la simpla indepartare a factorilor etiologici (ex: respiratie orala, deglutitie infantila, sugerea degetului etc.) si/sau la ghidarea dezvoltarii normale a aparatului dento-maxilar.Totodata un tratament instituit precoce este mai eficient si mai usor de condus.
In cazul unui tratament inceput tardiv, acesta este mai complex, frecvent de durata mai lunga, dar si cu rezultate mai putin predictibile, fiind uneori necesare chiar interventii chirurgicale.
Primele semne, usor observabile de catre parinti sau pacienti, care adeveresc necesitatea unui consult de specialitate sunt: sugerea degetului sau utilizarea suzetei dupa varsta de 3 ani, muscarea buzei, deglutitia infantila, pierderea precoce a dintilor temporari, intarzieri in eruptia dintilor permanenti, inghesuiri sau spatieri dentare, pozitii vicioase in timpul somnului sau in timpul activitatilor zilnice (ex: sprijinirea barbiei in palma), eruptia in pozitii anormale a dintilor, barbie proeminenta sau stearsa, asimetrii faciale, dificultati masticatorii, dureri ale articulatiei temporo-mandibulare.

Mijloacele terapeutice sunt diferite in functie de anomalie, momentul instituirii tratamentului, dar si de varsta pacientului. Astfel, pacientii cu dentitie mixta (pana la varsta de 12 ani) beneficiaza, in general, de tratament cu aparate mobile. Acestea au rolul de a stimula dezvoltarea maxilarului si a mandibulei, de a ghida eruptia dintilor permanenti, dar si de a trata anomaliile dento-maxilare instituite sau in curs de instituire. Marele dezavantaj al acestor aparate il reprezinta complianta pacientului, lipsa purtarii corecte a acestora are ca rezultat ineficienta acestora. Trebuie avut in vedere faptul ca un tratament cu aparate mobile, de cele mai multe ori, trebuie continuat cu aparate fixe, aceasta decizie fiind luata dupa incheierea permutarii dentare (eruptia tuturor dintilor permanenti).

Tratamentul cu aparate fixe (vestibulare sau linguale) se adreseaza pacientilor cu dentitie permanenta, de la copii, la adulti. Si in cazul acestui mijloc terapeutic colaborarea pacientilor este esentiala. Chiar daca este un dispozitiv “fix” acesta poate fi deteriorat de o purtare necorespunzatoare, fapt care poate conduce la o prelungire a timpului de tratament care, in general, dureaza intre 18 luni si 2 ani.
Pe langa aceste tipuri de aparate, exista si aparatele extraorale, care vin si completeaza eficienta aparatelor mobile sau fixe.
Nu in ultimul rand, tratamentul ortodontic se adreseaza si pacientilor adulti, chiar si celor care sufera de parodontopatii. In plus, poate fi o etapa in cadrul tratamentului complex de reabilitare orala, imbunatatind conditiile de protezare fixa sau mobila.