Implantul dentar reprezinta un ,,surub’’, realizat din titan sau zirconium-biocompatibil cu tesuturile umane. Acesta are rolul de a inlocui radacina dintelui care a fost pierduta prin extractie sau a altor complicatii / traumatisme.
Pentru inlocuirea unui dinte lipsa este util un singur implant (fara a slefui dintii vecini ca in cazul unei punti dentare). Peste implantul inserat se va insuruba un bont protetic (ce imita coroana dintelui slefuita) si coroana propriu-zisa care reface forma coroanei dentare. In functie de starea de sanatate a pacientului perioada in care se produce osteointegrarea implantului este variabila intre 4-7 luni.
Inserarea implanturilor dentare presupune o igiena riguroasa si vizite regulate la medicul dentist.
Pentru a evita complicatiile, este indicat ca pacientul sa nu fumeze. Astfel vindecarea va avea loc mai repede si fara aparitia complicatiilor. Pentru ca zona respectiva sa aiba o insanatosire grabnica si corecta,local este necesara o buna circulatie sanguina (ceea ce este deficitara in cazul fumatorilor).
Implantul poate inlocui lipsa unui singur dinte , mai multor dinti (prin punte dentara) sau a tuturor dintilor (proteza pe implanturi). Avantajul lucrarilor pe implant este ca ofera un confort marit fata de protezele mobile/ mobilizabile.

 

Exista situatii cand pentru inserarea implanturilor trebuie intervenit fie pentru aditie osoasa (cand  osul este cantitate insuficienta ), sinus lift –cand implantul ar avea raport cu sinusul maxilar, repozitionarea nervului alveolar inferior –in cazul in care acest nerv se afla la suprafata crestei edentate
O patologie aparte o constituie peri-implantita. Aceasta afectiune este data de inflamarea tesuturilor inconjuratoare implantului. Cauzele principale sunt: fumatul si igiena precara. In cazul in care tesulul inconjurator implantului este afectat de mult timp , se poate ajunge la pierderea implantului. De aceea sunt necesare vizitele de control  la medicul dentist.