Cel mai frecvent cand spunem manopere chirurgicale ne gandim la extractii dentare. Acestea se pot face cand dintii sunt irecuperabili ( prognosticul tratamentului este negativ),

in scop ortodontic (pentru a crea spatiul suficient indreptarii dintilor ), dintii traumatizati (fracturati sau in focarul de fractura ), in scop protetic (cand prezinta inclinatie  accentuata  sau sunt extruzati),dinti temporari care  impiedica eruptia celor permanenti. Dupa extractia dentara este esential ca pacientul sa tina cont de indicatiile primate ( legate de igiena , fumat)  pentru a minimaliza riscul de infectie – ,, alveolita uscata/ umeda’’.

INDICATII POSTEXTRACTIONALE:

  •  folosirea atei dentare pentru a indeparta resturile alimentare din spatiile greu accesibile (interdentar, sub punti dentare, aparate ortodontice)
  • periaj dentar corect de minimum doua ori pe zi
  • clatiri cu apa de gura cu rol antiseptic
  • se mentine pansamentul supraalveolar timp de o ora
  • dupa indepartarea pansamentului se administreaza antialgice.
  • dieta, in ziua extractiei va fi semilichida la temperatura camerei de preferat pe hemiarcada opusa,pentru a nu leza plaga postextractionala
  • puteti manca la doua ore dupa extractie
  • se va evita clatirea gurii, precum si consumul de bauturi carbo-gazoase in primele zile dupa extractie,pentru a nu disloca cheagul format
  • se pot face clatiri usoare cu solutii antiseptice pe baza de clorhexidina,dupa 24 de ore de la extractie; preferabile sunt sprayurile bucale cu solutie antiseptica
  • spalatul dintilor este permis doar incepand cu dimineata urmatoare dupa ziua extractiei,menajand insa zona plagii postextractionale
  • nu dormiti pe partea plagii postextractionale
  • evitati fumatul in primele zile postextractionale
  • reveniti a doua zi la control
  • firele de sutura neresorbabile vor fi suprimate la 7-10 zile de la extractie

FENOMENE INERENTE REACTIEI INFLAMATORII POSTEXTRACTIONALE:

  • edem postoperator-poate dura 3-6 zile si poate fi redus folosind un prisnit rece aplicat pe obraz, in dreptul zonei extractiei
  • durerea postextractionala-poate fi combatuta cu antiinflamatorii si antialgice uzuale
  • trismusul moderat poate fi prezent in cazul extractiilor laborioase

Tot de chirurgie tine si chiuretajul parodontal . Acesta se indica in parodontite marginale cornice profunde dupa un intreg protocol de actiune. Chiuretajul subgingival este o procedura periodontica prin care se curata santul subgingival cu ajutorul chiuretei, pentru a indeparta tartrul si placa bacteriana, precum si tesutul afectat de acestea – tesut de granulatie, cu scopul de a realiza reatasarea gingiei de dinte. Interventia este mai ampla, deoarece implica efectuarea anesteziei, dezgolirea chirurgicala a radacinii dintilor si prescrierea unui tratament antibiotic.
Chiuretajul subgingival este o procedura de baza in tratamentul pungilor gingivale si se poate executa ca atare sau dupa ce s-a efectuat planarea radiculara. Aceasta interventie este recomandata pentru pungi parodontale cu adancimea de 4 – 6 mm, nefiind eficienta pentru adancimi mai mari.
Atunci cand la nivelul apexului dintelui exista un tesut de granulatie care nu se resoarbe prin tratament endodontic se recurge la rezectie apicala. Aceasta operatie se refera la indepartarea varfului radacinii bolnave si curatarea tesutului afectat. Pentru ca pacientii sa nu simta dureri sau disconfort dupa o astfel de interventie, se recomanda ca acestia sa renunte la tutun si sa nu consume bauturi alcoolice pret de cateva zile. Zona se poate inflama, situatie in care trebuie mentinut local gheata. De asemenea se recomanda un periaj efectuat corect si atent, fara a pune presiune pe dantura si trebuie evitata in special zona in care a avut loc interventia.
Inserarea implantului face parte din chirurgia actuala , in care se rezolva o edentatie fara a mai sacrifica si dinti vecini sanatosi.(vezi sectiunea implantologie)
O patologie specifica eruptiei molarului de minte o reprezinta –pericoronarita congestiva care poate evolua catre pericoronarita supurata.Aceasta se datoreaza eruptiei incomplete a molarului 3 astefel incat intre suprafata dintelui si mucoasa acoperitoare se infiltreaza alimente ce infecteaza mucoasa la acest nivel.Tratamentul initial (in faza acuta)acestei afectiuni consta in lavaje repetate cu solutii antiseptice , antibioterapie. Dupa ce s-a remis simptomatologia,este indicat sa se indeparteze factorul cauzal –extractia molarului de minte.
Uneori dintii formati (coronar si radicular) raman sechestrati in os . Cel mai frecvent se intampla la molarii de minte si la caninii superiori. Incluzia poate fi unilateral sau bilateral. Ca si complicatii date de dintii inclusi se enumara: rinite supurate, sinuzite supurate odontogene,abcese ale spatiilor fasciale , inghesuiri dentare, resorbtii radiculare a dintilor vecini ( cand molarii de minte sunt situati in apropierea radacinilor molarilor de 12 ani). Tratamentul dintilor inclusi consta in : descoperirea si tractionarea dintilor –in special canini- urmata de pozitionarea dirijata pe arcade –de aparat ortodontic, sau sectionarea osului si extractia dintelui –cand ne referim la molarii de minte.
In scop protetic se poate interveni la nivelul tesuturilor moi astfel:frenectomie ( sectionarea frenului sublingual) ,frenoplastie , sau diferite ,,cosmetizari ‘’ ale tesuturilor dure (creste alveolare, tuberozitati procidente) sau tesuturilor moi (creste balante).