Mult timp s-a crezut ca formarea cariei este un proces ireversibil de demineralizare a smaltului, urmat de degradarea dentinei si formarea cavitatii carioase.
In conceptia actuala se pune accentul pe reactiile chimice din ciclul de demineralizare-remineralizare din structura dintelui. Din acest motiv este foarte importanta profilaxia cariei. In scop profilactic sunt necesare controale periodice la 6 luni in care se face : detartraj, periaj , fluorizari.
Etiologia multifactoriala a cariei este esentiala pentru stoparea eficienta a acestei afectiuni. Factorii care influenteaza aparitia cariei sunt :consumul frecvent de hidrocarbonate, mediul acid ,bacterii care colonizeaza pe suprafata dintilor . Factorii protector sunt :fluxul salivar, unele alimente (branza,alone, nuci,precum si alimente care necesita un proces mai lung de mestecare), continutul in ioni de fluor.
Initial leziunile carioase sunt situate superficial, ele evoluand in dentina spre camera pulpara. Pe masura ce acestea-cariile-avanseaza se schimba textura si culoarea dintelui, acesta devenind simptomatic (doare initial la rece/cald, iar cand inflamatia pulpei este ireversibila durerea devine permanenta).
Ca si material din care se realizeaza obturatiile (plombele) sunt :compozite cu nanoparticule ce obtin o suprafata foarte fina usor de lustruit,compozite armate cu fibra de sticla ce ofera rezistenta crescuta ,ciment ionomer de sticla ce adera foarte bine la suprafata dentinei.In situatia in care obturatia ar pune in pericol rezistenta dintelui ( cand cavitatea dupa curatarea cariei este prea mare)atunci se recurge la microproteze precum incrustatiile sau tratamente mai laborioase cand este vorba de devitalizarea dintelui.
Dupa obturatia coronara, este posibil , sa existe o sensibilitate a dintelui. In cazul in care durerea persista sau se accentueaza mai mult de 4 saptamani este indicat sa va prezentati la medical dentist.
Alimentatia are o importanta foarte mare in aparitia proceselor carioase.
Ca si recomandari :
- reduceti consumul de glucide (zaharuri, carbohidrati)
- nu consumati intre mese dulciuri
- cresteti consumul de alimente ce contin celuloza, fibre (fructe cu coaja, paine neagra)
Fructele si legumele mai tari dupa masa au rolul de a curate mecanic suprafetele dintilor.
Igiena orala se refera la:
- folosirea atei dentare pentru a indeparta resturile alimentare din spatiile greu accesibile (interdentar, sub punti dentare, aparate ortodontice)
- periaj dentar corect de minimum doua ori pe zi
- clatiri cu apa de gura cu rol antiseptic